Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 22:44 - За Гениалността, Ексцентричността и Лудостта
Автор: silvvv1 Категория: Изкуство   
Прочетен: 4578 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.07.2011 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    image     Винаги съм смятала, че хората с висок коефициент на интелигентност са  „малко луди”, или казано на научен език- имат някакви психични отклонения. Оказа се, че учените също споделят  моето мнение. Вече е научно доказана връзката между интелигентността и психичните разстройства. Според изследване на британски и шведски учени, високият интелект често предизвиква биполярно разстройство- редуващи се състояния на крайностите мания и депресия. Също така учените са категорични, че за хората с високо IQ най-подходящи са професиите, свързани с изкуството.  Според някои учени в резултат на дадени вродени психични заболявания мозъкът получава увреждания, които отключват даден гениален талант. Съществува и вариантът когато здрав човек преживее травма, в резултат на това да развие изключителни способности. Германският психолог Е. Кречмер определя гения като „психопатична личност със свръхчувствителни нерви, бурни афективни реакции, малка способност за приспособяване, постоянни капризи, резки смени на настроението, раздразнителност и обидчивост”.  Характерен факт за гениите-„болни мозъци”, обаче, е,  че те обикновено са много привлекателни за жените, излъчват сексуалност и са харизматични личности.  Неслучайно голяма част от тях имат особено пъстър любовен живот.

       Могат да се посочат различни интересни примери, свързани с живота на някои известни гении. Общото между разгледаните личности са тяхната гениалност, ексцентричният им начин на живот и психичните разстройства.

   image Нека започнем с Айнщайн.  Неговият коефициент на интелигентност е 160 /за средноинтелигентен човек границата е до 120/. Той е страдал от въпросното биполярно разстройство, или наричано още- маниакално-депресивна психоза. В личният си живот е бил авантюрист, известен с безкрайните си любовни афери.

   Известният като гениален писател и бохем – Достоевски, е страдал от епилептични пристъпи. Също така е имал слабост към алкохола, което се подразбира и от прочутите му мисли относно трезвениците: „ Има нещо нездраво и съмнително в трезвеника…Както и да се мъча, не мога да възприема непиещият за нормален. Непиещият е маниак и точка по въпроса…Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения…Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес!” От епилепсия са страдали още Нострадамус, Жан Батист Молиер.

     Моцарт също е имал психично разстройство.  Според психиатри неговата диагноза е „Синдром на Турет”- заболяване, което е свързано с непреодолимо желание да се изричат ругатни. Затова след себе си е оставил писма, изпълнени с обидни думи.

   Ван Гог страдал от циклична шизофрения. Получавал халюцинации, измъчвала го злоба. Като връх на заболяването му се определя моментът, в който си отрязал ухото. От същата болест са страдали и Гогол, Ърнест Хемингуей, Александър Дюма.

    Може да се проследи и обратната връзка- как при психично болните се забелязват висока интелигентност и гениалност.  Например голяма част от прочутите серийни убийци са с коефициент на интелигентност, по-висок от средния. Някои изследвания, проведени в психиатрични клиники, също потвърждават връзката между "лудостта" и интелигентността. 

    

image


Тагове:   лудост,   интелигентност,   гений,   IQ,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvvv1
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 42408
Постинги: 7
Коментари: 2
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031